2017. évi egyéb rendezvények

Ez alkalommal 2017. április 12.-ei és tüntetésen készült, tagjaink által megküldött fényképeket, és véleményeket ismertetjük:

Ismételten a Hősök terén gyülekezett a tömeg. Tagjaink ismételten több tizezres nagyságrendűre saccolták a résztvevők számát. A korábbi CEU törvény elleni tiltakozás mellett a civiltörvény elleni is tiltakoztak. A hömpölygő tömeg több irányba indult. Többen mentek az Oktogonra, mások a Fidesz székházához a Lendvay utcában, és többen a Kossuth térre.

Sokan az Oktogon a forgalmat akadályozták. Egyébként itt kifejezett jó hangulat alakult ki a tüntetők énekeltek, táncoltak. Többen hangoztatták, hogy borzalmas a kormány arroganciája, borzalmas, hogy azt tesznek a politikusok, amit csak akarnak!

A Lendvay utcai Fidesz-székháznál papírrepülőkkel dobálták meg a rendőröket a tüntetők. Ezt követően határozott rendőri felszólítás hangzott el, hogy, hogy ez jogsértő magatartás és fejezzék azt be és menjenek távolabb! Volt olyan tüntető, aki fényképet mutatott fel, melyen három diktátor között Orbán Viktor fényképe is ott volt. Többen harsogták, hogy Orbán ugyanolyan diktátor, mint Ők voltak.

_____Vissza az oldal elejére_____

Tagjaink jelzése alapján, olyan sokan vettek részt a tüntetésen, hogy a tömeg eleje megérkezett a Kossuth térre, akkor amikor még el sem tudtak sonak indulni a Várkert Bazárttól. A hangosbeszélőből pedig hallatszik: „Nem hagyjuk, hogy elvegyék a legjobb oktatási intézményeinket. Nem hagyjuk, nem hagyjuk! Nem lehet egy nemzetközi egyetemet így megszüntetni”, "„Ne írd alá Áder János”, "Orbán takarodj!" , "Hazaárulók", "Elegünk van!".

Sokan megfogalmazták, hogy a tüntetés nem csak a CEU-ról szólt. A bekiabálások, a hangosbeszélőbe mondott szövegek, arra utaltak, hogy ez valójában egy kormány ellenes, miniszterelnök ellenes tüntetés volt. Az Oktogon forgalma teljesen leállt, a mentőket azonban átegendték. többen 70-80 ezres tömegről beszéltek. A meghírdetett tüntetés végét követően még ezres nagyságrendű tömeg maradt a Kossuth téren. Többen elmentek még az Emberi Erőforrások Minisztériuma épülete elé is.

A Fidesz Lendvai utcai székháza elé ment tömeg azt kiabálta, hogy "elegünk van", "ti is ülni fogtok". Elhangzottak trágár kiabálások is, ugyanis sokan skandálták, hogy "Undorító takony Orbán, Lázár, Habony". A kormányzathoz közelálló médiumok szerint nem voltak sokan az utcán.

Meglehetősen kritikus cikkek jelentek meg a világsajtóban is. A The Guardian idézte Kornel Klopfstein véleményét, mely szerint a magyar kormány mindenkit el akar hallgattatni, aki nem úgy gondolkodik, nem úgy látja a dolgokat, mint ők. Április 12.-ére újabb tüntetést hírdettek meg a kormány ellen, ezúttal a civil szervezetek elleni fellépésükért.

A tiltakozások ellenére, Áder János aláírta a CEU törvényt. Döntését úgy indokolta, hogy "a rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti." Valamint "a Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak. Ezért mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését". Végezetül közölte, hogy "azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében. Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható."

Több tagunk kérdezte, hogy Magyarországon a kormány, a köztársasági elnök nem az emberek szolgálatában áll? Lehetnek ennyire arrogánsak, hogy figyelmen kívül hagyják az emberek véleményét?

_____Vissza az oldal elejére_____

Már több alkalommal megfogalmaztuk, hogy egyesületünk sem a múltban, sem a jelenben és a jövőben sem fog mozgósítani politikai rendezvényekre, de tagjaink jelzéseit továbbra is közzétesszük, mint ahogy az általuk megküldött fényképeket is. Úgy véljük a tájékoztatás rendkívülien fontos!

Ez alkalommal 2017. április 4.-i és 5.-i rendezvényen készült, tagjaink által megküldött fényképeket, és véleményeket ismertetjük:

2017. április 4.-én a magyarországi parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely lehetőséget teremt arra, hogy a szakértők által is Magyarország legjobb egyetemének tartott CEU működése ellehetetlenüljön. A meglepő ebben az, hogy jogszerűen, demokratikusan működő országban egy törvényjavaslatot komoly vita, hatástanulmányok és főként az érdekelt féllel vagy felekkel lefolytatott vita előzi meg. Sajnálatosan ez a törvényjavaslat egy hete még nem is létezett. A magyar kormány nem egyeztetett a CEU vezetésével sem. Erre a sajtónak azt nyilatkozta Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára, hogy azért nem volt egyeztetés, mert nem volt rá idő.

Ez meglehetősen felháborította tagságunk nagy részét, hiszen a legtöbben koruk miatt egyetemista korú gyereket nevelnek, vagy sokunknak van már unokája is! Tagjaink közül többen írták, hogy egyenesen felháborító, hogy a jelenlegi magyar kormány mindenkit hülyének néz csak önmagát tartja okosnak! Ez a legborzalmasabb diktatúrák jellemzője, írták. Sokan vettek részt a tüntetésen, és azt kérték a vezetőségtől, hogy tájékoztassuk a tagságot. Úgy véljük, hogy ez egy jelentős megmozdulás volt, így mindenképpen eleget teszünk tagjaink kérésének. Sokan fogalmazták meg azt is, hogy borzalmas, sőt felháborító, hogy jogszabályt lehet alkotni egy hét alatt ráadásul úgy, hogy egy demokratikusnak mondott ország Soros György ellenes mániában szenvedő miniszterelnöke mindent megtehet, még azt is, hogy saját pártjának tagjait - a KDNP nem az és nem is volt önálló párt, hanem A Fidesz bábja - is felhasználja! (Ezt G. Béla tagunk volt katona írta) Egy normális ember nincs közöttük, aki azt mondja, hogy ezt ne miniszterelnök úr, mi nem önmagunkért, nem saját pártunk tagjaiért, hanem Magyarországért, minden magyar emberekért vagyunk? Egyik tagunk felhívta a figyelműnket arra, hogy az origo.hu weboldalon olvasható egy cikk, mely valótlan információkat tartalmaz, ráadásul alá sem merte írni a cíkk írója. A cél a CEU-val összefüggésben a hangulat keltés volt. Egyik volt nyomozó tagunk feltette azt a kérdést, hogy volt a kormánynak bírói engedélye ahhoz, hogy operatív tevékenységet végezzen és "legendát" használjon?

A tüntetés a Nádor utcában kezdődött, majd a több ezres tömeg átvonult a Parlamenthez. Sajnálatosan volt lökdösődés, dulakodás, ezt a sajnálatosan jelen kormány regnálása alatti tüntetések során már megtapasztalhattuk, nyílván az ellentüntetők által provokáltak voltak. A Kossuth térre ment tömeg hatalmas mennyiségű rendőrrel találkozhatott! Több, volt rendőr tagunk azt fogalmazta meg, hihetetlen hány jelenlegi kollégánk van, aki eladta a hitét és becsületét. Egy demokratikus ország rendőrsége nem a kormányzat, hanem a rend és a jogbiztonság szolgálatában áll. A rendőrök, tagjaink elmesélése alapján folyamatosan megjegyzéseket tettek, gyakran kulturálatlan módon szólították fel az embereket. Sajnos idáig súlllyedt a szakmánk! A tömeg, tekintettel a kormányzat EU ellenes tevékenységével, melynek ez a CEU-s meglehetősen furcsa törvény elfogadása is része, azt követelték, hogy legyen a Parlamantre egy EU-zászló kifüggesztve. Ezt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő meg is tette, a parlament egyik ablakába kitette az EU-s zászlót. Ezt követően a tüntetők közé ment. Egyértelműen és vitathatatlanul látszott, hogy a tüntetők nem az ellenzéki pártokhoz kötődően tüntetnek, hanem a saját véleményük, meglátásuk alapján! Az egyik tagunkat idézzük: "bunkó az a kormány, mely azt hiszi, hogy aki vele nem ért egyet, az ellenzékkel egyetért." Ezzel a KNOÉ vezetősége is egyetért, ugyanis minket is kikiáltanak baloldani liberálisnak, ha valamiben nem értünk egyet a kormánnyal. A KNOÉ nem kötödik semmilyen politikai irányvonalhoz, mi a saját értékeink alapján tevékenykedünk és a tagságunk, a családunk és a saját érdekeink vonatkozásában emeljük meg a hangunk! Egy kormány pedig, mely tévedhetetlennek, hibátlannak gondolja magát, hát.........

A nemzetközi sajtó is kiemelten foglalkozott a magyar tüntetéssel. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung írt arról, hogy a CEU nemzetközi szinten az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. Furcsállotta, hogy Orbán Viktor Sorossal szembeni ellenérzése ilyen törvényt eredményezhet. A magyar származású az USA-ban élő üzletembert a kormány "ellenségnek" tekinti és világosan látják, hogy az új törvény a CEU ellen irányul. 2017.04.05-ei hídlezárásokat pedig a BRFK vezetője megtiltotta. Bravó Bucsek Gábor! Elnökünk személyesen ismeri, mert egy helyen dolgoztak nyomozóként a IX. kerületben sok évvel ezelőtt.

_____Vissza az oldal elejére_____

Toscanai civilszervezeti meghívó!

A KNOÉ elnöke személyreszóló meghívót kapott, Gianluca Fiacci olasz civil szervezeti vezetőtől, hogy Toscanaban 2017.03.28. és 2017.03.30 között egy nemzetközi rendzvényt tartanak, melyre az Európai Unió több államának, egyes civil szervezeti vezetőit is meghívták. Névre szóló meghívót kapott Kuti László KNOÉ Egyesület elnöke is. A meghívóban Gianluca Fiacci kiemelte, hogy a 2016. májusában, az Egyesült Királyságban lévő Skót fővárosban Edinburgh-ben megtartott találkozón, Mr. Kuti, ahogy Ő írta, meglehetősen komoly benyomást tett a hallgatóságra, ezért nagyon szívesen látnák Toscanaban is!
Kuti László a meghívást természetesen elfogadta, és ez alkalommal is, saját pénzéből utazott Toscanaba.

Program:

  2017.03.28

 • A rendezvény 2017. március 28.-án 10.00 órakor kezdődött, mint ahogy a fentiekben említettük már, Olaszország Toscana elnevezésű közigazgatási területének Lucca városában. A rendezvény az Albergo Celide rendezvénytermében került megrendezésre! Ez alkalommal kizárólag az Európai Unió országaiból érkeztek a résztvevők. Erre a rendezvényre Winiefred Goldel PhD. nem jött el. Előre jelezte, hogy egyéb fontos elfoglaltsága miatt ez alkalommal nem tud részt venni ezen a nemzetközi szimpóziumon, de kifejezte jókívánságait és kérte, hogy a rendezvény összefoglalójából szeretne egy példányt kapni! Gianluca Fiacci nyitotta meg a rendezvényt, majd ismertette a programot. A KNOÉ elnöke kettő alkalommal március 29.-én ebéd után és 30.-án délelőtt 10.00 órakor kapott lehetőséget előadásra. A rendezvény hivatalos nyelve ez alkalommal is az angol volt. Az angolt mindenki beszélte, így ez alkalommal tolmácsot senki nem hozott magával. Gianluca Fiacci ezt követően beszédet tartott. Hozzávetőlegesen 40 percet beszélt, melynek a lényege az volt, hogy fontos az összetartás, egymás segítése, fontos a közös Európa, fontos, hogy az emberi és személyiségi jogok érvényesüljenek, az emberek szabadon alkothassanak véleményt és érvényesíthessék jogaikat. Kiemelte, hogy természetesen az embereknek pedig be kell tartani a vonatkozó jogszabályokat, azt keményen, de törvényesen meg is kell követelni. Ezért van szükség ezekre a szimpóziumokra, a nemzetközi kapcsolattartásra, hogy meg tudjuk osztani problémáinkat, és főként segíteni tudjunk egymásnak.
 • A következő előadó Daniel Frieden osztrák civil szervezeti vezető volt, aki lényegében megismételte a korábban Edinburgh-ben elmondott beszédjét.
 • Daniel Friedent követte a Finn Köztársaságból érkezett Henriikka Järvinen, aki köszöntötte a résztvevőket, örült a meghívásnak, egyetértett az előtte beszélőkkel, de lényegében nem mondott érdemlegeset.
 • Ezt követően Charlene Delanois tartott egy beszédet. Érdekességeket is mondott, főként az országa terror fenyegetettségéről.
 • Giaunluca Fiacci visszavette a szót, majd közölte, hogy javasol egy sétát, mely kb. 1,5 km a Piazza dell' Anfiteatro-ra mely egy nagy tér, ahol kint a szabadban le tudunk ülni, mindenki talál kedvére való ételt, megkóstolhatjuk az olasz grappát vagy ki mit szeretne és kötetlenül folytathatjuk a beszélgetést. Így is volt, az idő nagyon jó volt, a résztvevők nagy része elindult. Itt estig voltunk, beszélgettünk.

 • 2017.03.29

 • Március 29.-én 10 órakor Giaunluca Fiacci megnyitotta a rendezvényt és átadta a szót Leathan Chobbery-nek a skót civil szervezeti vezetőnek. Mr. Chobbery kb. 1 órát beszélt
 • Mr. Chobbery-t a francia Charlene Delanois követte, aki szintén kb. 1 órás beszédet tartott.
 • Ezt követően ebédszünet következett. 14.00 órakor folytatódott a rendezvény, ahol Kuti László kapott szót:
 • A résztvevőket tájékoztatta arról, hogy az egyesület miért harcol, mi a célja. Sajnálatosan még, annak ellenére, hogy minden lehetséges lépést megtettünk, nincs eredmény! Itt is, mint Skóciában megemlítette a magyar hatóságok „lebutítását”. A rendőrség vonatkozásában részletesen kitért arra, hogy az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök külseje és öltözéke sem olyan, mely elvárható lenne egy intézkedő járőrtől. A fellépés, az állampolgár megszólítása, az intézkedések törvényessége, kulturáltsága erős kívánnivalót hagy maga után.

 • 2017.03.30

 • Március 30.-án 10.00 órakor Kuti László azokra a kérdésekre válaszolt, melyeket a résztvevők feltettek! Utána többen még hozzászoltak és 1545 órakor véget ért a hivatalos rendezvény.

Fényképek

Szlovénián keresztül mentünk autóval Olaszországba. Hozzávetőlegesen, 1.000 km távolságra van Lucca Budapesttől. Szlovéniában az autópályára matricát kell vásárolni. Szerencsére az Interneten részletes tájékoztatás volt, hogy a határon, a legutolsó MOL benzinkúton vásárolható autópálya matrica. Kicsit ízgultunk, hogy ne legyen baj, de szerencsére nem volt probléma, megtaláltuk a benzinkutat és az autópálya matricát is meg tudtunk vásárolni!

Elnökünk a résztvevőket arról tájékoztatta, hogy az egyesületünk azért harcol, hogy a szerzett jogok ne sérüljenek, ne legyenek joggal visszaélések Magyarországon, melyek sajnálatosan jelen helyzetben előfordulnak sorozatosan! Kuti László megfogalmazta, hogy mi egy európai Magyarországon szeretnénk élni, egy demokratikus jogállamban! Sajnálatosan még, annak ellenére, hogy minden lehetséges jogi lépést megtettünk, nincs eredmény! Sajnos!

Giaunluca Fiacci javaslata volt, hogy menjünk a kb. 1,5 km távolságra lévő Piazza dell' Anfiteatro-ra mely egy nagy tér, ahol kint a szabadban le tudunk ülni, és ehetünk, ihatunk, beszélgethetük! Fantasztikus volt! Hihetetlenül jól éreztük magunkat! Itt voltunk késő estig.

Az oda vezető út, az ott elfogyasztott ételek.

Az oda vezető út, az ott elfogyasztott ételek.

Lucca városától 13 km távolságra van Pisa. Megnéztük. Fantasztikusan gyönyörű hely, és ott sem rossz az étel.

Végezetül Giaunluca Fiacci és Daniel Frieden kérte, hogy a KNOÉ egyesületi tagjait tájékoztassuk arról, hogy nagy tisztelettel üdvözölnek mindenkit, tisztelettel köszöntenek mindenkit és nagyon sok sikert kívánnak a harcunkhoz és nagyon reménykednek abban, hogy ez eredménnyel fog végződni! Nagyon jó volt ott, de sajnos haza kellett jönni! Harcolunk tovább!

_____Vissza az oldal elejére_____

Tekintettel arra, hogy egyesületünk sem a múltban, sem a jelenben nem mozgósított rendezvényekre, és ezt a jövőben sem tervezzük, de tagjaink jelzéseit, megküldött fényképeit közzétesszük, minden tagunk számára megtekinthetővé tesszük.

2017. március 15.-i rendezvényen készült, tagjaink által megküldött fényképek, és vélemények:

Magyarország zászlóját reggel 9:00 órakor vonták fel, katonai tiszteletadással. A zászlófelvonáson többek között résztvett Áder János köztársasági elnök és a magyar országgyűlés elnöke Kövér László

10 óra 30 perckor kezdődött az ünnepi megemlékezés a Magyar Nemzeti Múzeumnál. Meglehetősen sok ember gyűlt össze. Tarlós István, Budapest főpolgármestere tartott beszédet, aki főként általánosságokról beszélt, majd Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor tartott meglehetősen érdekes tartalmú beszédet. Orbán Viktor azt mondta, hogy Brüsszelt meg kell az állítani, és a kormányzati felelősséget a nemzeti erők kezében kell tartani. Kétszer is használta a szelfi (selfie = önarckép) szót. Azt mondta, hogy nemzeti ünnepünkön szelfit készít magáról a magyar és a mi közös, magyar családi szelfink győztes nemzetet mutat.

Orbán és Tarlós beszéde alatt többen sípoltak és fütyültek. A sípolókat és fütyülőket többen szindták, lökdösték sértegették, komoly összeszólalkozások is voltak. Volt aki meg is sérült. Egyetlen egy tagunk sem fogalmazta meg, hogy Orbán Viktor beszéde azt sugallta volna, hogy a jelenlegi kormány a magyar állampolgárok érdekei érdekében tevékenykedik, nem a saját érvényesülése, gazdagodása érdekében!

Tagjaink által írtak alapján, többen voltak azok a tömegben, akik nem értettek egyet a beszédekben elhangzottakkal, a miniszterelnök beszédjét pedig nacionalista, a saját irányvonalát magasztaló, a demokratikus értékeket ignorálónak jellemezték. Voltak érdekes felíratú plakátok is.

Több tagunk vett részt, az ellenzék által tartott megemlékezéseken is. Majtényi László beszédével kapcsolatban többen fogalmaztak meg pozitív véleményt. Gyurcsány Ferenc beszédjével összefüggésben különböző véleményeket fogalmazott meg tagságunk. Érdekesek voltak tagjaink észrevételei Szél Bernadett beszédjével összefüggésben is. Egyik tagunk azt fogalmazta meg, hogy "a valós problémák megismerése a fontos, nem az általánosságban megfogalmazott politikai érdekek." Hozzátette még, hogy csak úgy lehet megnyerni az emberek támogatását, ha a valós problémákkal, a jelen Magyrországon történő furcsaságokkal ismerkedik meg a változást akaró politikai erő, függetlenűl az elcsépelt, gyakran rossz értelemben használt "bal", "jobb" és egyéb iránnyal összefüggő sztereotípiáktól.

Vona Gáborral összefüggésben is meglehetősen különböző véleményt fogalmazott meg tagságunk. Ennek a lényege, hogy a Jobbik sem ismeri az országban jelenleg lévő helyzetet, nem is annak a normalizálását tűzi ki célul, hanem a hatalam megszerzését. Egy Miskolcon volt rendőr tagunk kérdezte, hogy mi a garancia, hogy nem esünk "cseberből vederbe?" Az MSZP-vel összefüggésben szintén érdekesek voltak tagjaink véleményei. Több volt a negatív kritika, mint az elismerés. A sok véleményt és észrevételt úgy foglalhatjuk össze, hogy nem ellenzék az, amely nem foglalkozik az egyén problémájával, nem foglalkozik a valós problémákkal, hanem furcsa aspektusból szemlélve a világot próbál hatalmat szerezni! A Momentum Városligeti piknikjéről egyik tagunkat idézzűk, aki azt fogalmazta meg, hogy "hogyan tudná képviselni az érdekeimet, érdekeinket egy olyan személy, aki telefonjáról olvassa fel a beszédjét? Van egyáltalán önálló véleménye?"

_____Vissza az oldal elejére_____