2016. évi egyéb rendezvények


Fényképek a rendezvényekről

2016.02.13 2016.05.02 2016.06.11 2016.09.24 2016.10.23 2016.12.09

Videók a rendezvényekről

2016.12.09 - 1. rész 2016.12.09 - 2. rész

2016.12.09.-én Egyesületünk megtartotta évzáró rendezvényét

E rendezvény célja volt egy kis lazítás, tagjainkkal együttlét, jó hangulatú beszélgetés, zenehallgatás, na és persze tánc.

Sokat dolgoztunk ez évben is, ezért úgy véltük, hogy egy kis kikapcsolódás, egy kis jóhangulat kellett a tagságnak és a vezetőségnek is! Sikerült kicsit feltöltődnünk, kis erőt gyűjtenünk! Sikerült néhány órára elfelejteni a problémákat, a sorozatos gondokat! Jó volt! Annyira jól sikerült, hogy a zenekar 23.00 óráig nyomta. Isteni volt a buli!

Megköszönjük tisztelettel elsősorban Bárdosi Ferencnek, hogy biztosította a helyet az Attila Hotelben, és megköszönjük a zenekarnak, hogy játszottak nekünk és fantasztikus dalokat hallgathattunk! Köszönjük! Szeretnénk kiemelni, hogy a rendezvény sem a tagoknak, sem az egyesületnek nem került egy fillérjébe sem!

A tervezett program volt:

Megérkezett a zenekar, szerelnek, a berendezéseket és a hangszereket beállítják, behangolják

Tagjaink is gyülekeznek, beszélgetnek elfogyasztanak egy italt és jó hangulatban várják a táncos "bulit"

A zenekar elkezdte! Régi fantasztikus slágereket játszottak. Beatles, Animals, Illés, Omega, Fonográf, LGT stb. dalok professzionális módon szóltak. Tagjaink "elámultak" ezen az audiovizuális élményen

Az első szünetre készül Kustra Ferenc tagunk, aki saját alkotásaiból, verseiből tart felolvast. Egy pici izgalom látszik rajta.

Kustra Ferenc felolvasása nagy siker volt. Egyesületünk büszke arra, hogy ilyen tagjaink is vannak. Gratulálunk!

Utána folytatódott a zene és a tánc. A zenekar hihetetlen professzionálisan játszott, normális hangerővel. Na és a régi dalok, slágerek, mintha Komjáthy György "Vasárnapi koktélját" hallgattuk volna.

A következő szünetben megettük a gulyást, mely ez alkalommal is finom volt.

Majd újra buli. A zenészek sokat játszottak. Így hallgattunk jó dalokat, mind magyar, mint külföldi slágereket. Sokat beszélgettünk, és a tagjaink által feltett kérdéseket is meg tudtuk válaszolni. Még egyszer azt tudjuk mondani, hogy jó volt!

_____Vissza az oldal elejére_____

2016.10.23.-án több tagunk részvett az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezéseken Budapesten

2016. október 23. napja vasárnapra esett. Délután meglehetősen nagy létszámú tömeg gyűlt össze a Kossuth téren. A hangulat érezhetően feszült volt, érezni lehetett, hogy a jelenlegi kormányzatnak sikerült megosztani az embereket. Összességében azonban elmondhatjuk, hogy a nagy többség a kormányzat tevékenységével volt elégedetlen. Ezt támasztja alá, hogy hatalmas fűttykoncert volt Orbán Viktor beszédje alatt. Kevesebb számban bár, de voltak FIDESZ szimpatizánsok is, zömében idősebb koru férfiak és nők, akik agresszívan üvöltve védték a kormányt és Orbán Viktort. Sajnálatosan ezen emberek közül néhányan össze is verekededtek. Sokan sípot fújtak a miniszterelnök beszédje alatt. Volt egy sípját fújó a tömegben, akinek az arca véres volt. Később tudtuk meg, hogy Ő Ungváry Krisztián történész.

Az Orbán beszédet álláspontunk szerint a legprofesszionálisabban a hvg.hu interpretálta, úgyhogy ezt a cikket idézzük:

Orbán üzent a Kossuth tér szélén álló sípolóknak és Európának is, amelynek meg kell akadályozni az "elszovjetesedését".

Orbán a lengyel himnuszból és a Nemzeti Dalból vett idézettel kezdte meg beszédét a Kossuth téren, majd köszöntötte a lengyeleket, a lengyel elnököt és a jelen lévő '56-osokat, illetve "Magyarország barátait, akik 26 országból érkeztek". Orbán azt mondta, a világban bárhol élő magyaroknak hazája is Magyarország és az ő fővárosuk is Budapest. "Nekünk október 23-a a büszkeség napja. 60 év után is felemel és megtisztít" - mondta a kormányfő. "Élni kell, még a diktatúrában is ez a legfőbb parancsolat" - mondta Orbán arról, hogy 1956 után is még 34 évig fennmaradt a diktatúra, de hozzátette, hogy 1956 miatt a magyar történelem legsötétebb éveiben is volt mire büszkének lenni. A magyaroknak nem a 45 évnyi megszállásra és a meghasonlásra kell emlékeznie, hanem a nagyság dicsőségét kapták örökségül. "Mi magyarok a kommunizmust és a szovjet megszállást is túléltük. Ma felemelt egy erős Magyarország fiaiként állunk itt. A kommunista pártállamot megdöntöttük, a szovjeteket hazaküldtük, kigyógyítottuk hazánkat a diktatőra szövődményeiből" - mondta, majd közölte, egyenes tartásra, világos beszédre, tiszta tekintetekre lehet építeni a jövőt a forradalmároknak és 1956-nak köszönhetően.

Budapesten a történelem menete fordulatot vett 1956 októberében Orbán szerint, amikor a megjövendölt kommunista világforradalom helyett a kommunizmusellenes forradalom tört ki, és a magyarok megüzenték a nyugatnak, hogy a Szovjetunió sebezhető, és hogy csak a templomok tetején maradandóak a csillagok.

Orbán azt mondta, 1956-ban a rendíthetetlennek hitt szovjet kommunizmus olyan sebet kapott, amiből már nem tudott felépülni, végül el is vitta az ördög a vezetőivel együtt,

"igaz, néha visszajár füttyögetni".

A miniszterelnök azt mondta, a magyarok parittyás Dávidként minden száz évben egyszer felállnak, és lehet, hogy ugyanaz az "ősi tudás munkál a magyarokban, mint a görögökben". Orbán most az ókori görögöktől idézett egy mondást, amely szerint "a boldog élet titka a szabadság, és a szabadság titka a bátorság". Azt mondta, a magyarok tudják, hogy a szabadság olyan, mint az úszás, ha valaki abbahagyja, elsüllyed.

"A szabadság mindig is egy egyszerű kérdés: mi döntünk a magunk életéről, vagy valaki más" - mondta Orbán, aki szerint a magyarok soha nem mondanak le a szabadságról és mindig elő tudják varázsolni.

Orbán azt mondta, a szabadság látható volt 1956-ban, és ez még halálában is csodálatos volt - ráadásul hiába végezték ki, temették el jeltelen sírba, mégis itt van közöttünk ma is.

A miniszterelnök azt mondta, a szabadság nem lehet magányos, ha egy ország nem szabad, akkor az emberek sem. Mint mondta, ha egy ország feladja függetlenségét, akkor visszasüllyed, csak a nemzeti függetlenség védhet meg bennünket és adhat szabadságot. "Ezért sem fogadhatjuk el azt most, hogy az Európai Uniót modern kori birodalommá alakítsák" - mondta, majd hozzátette, nem akarhatjuk, hogy létrejöjjön egy Európai Egyesült Államok, ezért Európa szabadságszerető népeinek

"meg kell védenie Brüsszelt az elszovjetesedéstől".

A kormányfő azt mondta, egy európai nemzet akarunk maradni, de nem szabad nem szabad hagyni, hogy titokban kicseréljék az "altalajt", amelyre Európa épült, és hogy Európa kicserélje saját eszmei alapjait és népességéz - mint mondta, Magyarországnak meg kell óvnia annak az Európának egy darabját, amely mindig is segítette és óvta a magyarokat.

Orbán közölte, a bátorság nem patikamérlegen mérhető, hanem valaki vagy bátor, vagy gyáva.

Mint mondta, a földrajzi helyzete miatt Magyarország 30 évente egyszer a történelem fősodrába kerül - ez történt 1956-ban, amikor a magyarok a keleti határon túlra akarták tolni a vasfüggyönyt, és 1989-ben is, amikor nekünk kellett megnyitni a határt a németek segítésére.

"És most 2016-ban nekünk kell lezárnunk a határt, hogy megakadályozzuk a délről érkező népvándorlást"

- mondta Orbán, aki szerint a "sors mérte ki ránk" ezt a feladatot, de nem hátráltunk meg, "csak teljesítettük a feladatot".

"Mi akkor is helytállunk, ha azok támadnak ránk, akiket igazából védelmezünk" -. mondta Orbán arra utalva, hogy szerinte Európát védi a határ lezárásával. Hozzátette, Magyarország mindig kész Európa megvédésére, "Európa mindig számíthat ránk".

"Soha ne váljunk gyáva néppé, gyáva népnek nincs hazája!" - mondta Orbán, aki azt mondta, ezért nem szabad félni és nem szabad teret engedni "a félelem szálláscsinálóinak", a terroristáknak, a haszonlesőknek, akik egy jobb élet miatt indulnak el, és a naivaknak.

Orbán szerint Európa ma inkább az olcsóbbat, a hígabbat, a kényelmesebbet választja, saját gyerek helyett a bevándorlókat, munka helyett spekulációt, a fegyelmezett élet helyett az eladósodást választja, míg a magyarok pont ellenkezőleg, a nehezebb utat választották.

A kormányfő azt mondta, hiába a politikai erőfölény, a parlamenti többség és az új alkotmány, mert ez bár szükséges, nem elégséges, nem lehet győzni a szívek felemelése nélkül, ezt megmutatta 1956 is. "Fő dolgokban egység, egyebekben szabadság, mindenekben szeretet" - zárta beszédét.

_____Vissza az oldal elejére_____

2016. szeptember 23.-tól 25.-ig eleget tettünk tagjaink meghívásának és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe utaztunk

A program változatos volt, így elsőként megtekintettük a Kontrasztkiállítást Kisvárdán

Ez a kisvárdai kiállítás a Református Egyház és a Rendőrség együttműködése tükrében került megrendezésre.

A kiállítás célja vélelmezhetően az volt, hogy a prevenció érdekében, a filmek hassanak az emberekre.

Csak reményünket tudjuk kifejezni, hogy a kiállítás a megfelelő hatást fogja kiváltani a célszemélyekben!

Elnökünket Kónya Péter független országgyűlési képviselő is elkísérte, a kiállítást együtt nézték meg.

Talán egy csöppet zavaró volt, hogy az erőszakos magatartást a férfiakra sarkították.

Tapasztalataink alapján, a családon belüli erőszakos cselekmények elkövetői nők is lehetnek!

Úgy véljük, hogy nemtől függetlenül, a "kegyetlen ember" ellen kell fellépni!

Reméljük, hogy a kontrasztkiállítás mindezek ellenére hatni fog az emberekre.

2016. szeptember 24.-én, tagjaink meghívtak minket a Tarpai Pálinka Fesztiválra

Ez évben is megrendezték Tarpán a szatmári szilva és többféle renkívül ízletes gyümölcspálinkák ünnepét.

A szinpadon műsorok voltak, zenekarok szórakoztatták a meglelenteket. A Pálinka Lovagrend felvonulásával kezdődött meg a rendezvény. Minket a helyi vadásztársaságnál láttak vendégül szarvasgulyásra. Tóth László aki a Pálinka Lovagrend és a mi egyesületünknek is tagja, meg is kínált minket pálinkával

Sétáltunk is és megnéztük a standokat, az érdeklődőket. A vadásztársaság standjánál sok emberrel találkoztunk, beszélgettünk és természetesen megkóstoltunk többféle pálinkát

2016. szeptember 25.-én Panyolára látogattunk

Kétségtelenül ez Magyarország egyik legszebb fekvésű pálinkafőzdéje. Már a megérkezésünkkor lenyűgöző volt. Sok érdekességet mondtak a pálinkafőzésről, annak technikájáról. Ezt követően megkostoltunk néhány pálinkát, melyek nagyon ízletesek voltak.

_____Vissza az oldal elejére_____

2016.09.04.-én találkoztunk Ümit Hamittal az Ujgur vezetővel

Ki is Ümit Hamit?

Ümit Hamit, aki több tudóssal megegyező módon a hunok őseinek tartja az ujgurokat, Kínában élt és tevékenykedett mint aktivista, de a Kínai kormány ellenségesnek minősítette a tevékenységét, így évtizedekkel ezelőtt kiutasították Kínából. Németországban kapott politikai menedékjogot, és állampolgárságot. Továbbra is harcolt az Ujgur közösség jogaiért. Az Ö szavaival élve: "A kínai megszállás előtt még azt tanították az ujguroknak, hogy a magyarok, a székelyek és a csángók a legközelebbi rokonaik"

Résztvevők:

Ümit Hamit az Ujgur Világkongresszus Főtitkára

Dr. Horkovics-Kováts János a Magyar Vár alapítvány elnöke

Bárdosi Ferenc az Attila Hotel tulajdonosa

Csurgai Ágota a KNOÉ vezetőségi tagja

Kuti László a KNOÉ elnöke

A beszélgetés kötetlen formában folyt. Ümit Hamittal elnökünk angolul beszélgetett, illetve Horkovics-Kovács János fordított németre. Kuti László tájékoztatást adott egyesületünkről, célkitűzéseinkről, tevékenységünkről.

Ümit Hamit elmesélte, hogy mi történt vele 2013-ban. Elmondta, hogy a Kínában élő ujgurok közeli rokonaink, és beszélt arról is, hogy a magyar kormány barátja a Kínai kormány, elnyomja a szabdságukért küzdő embereket. A 2013 májusában történtek meglehetősen érdekesek, ugyanis akkor teljesen indokolatlanul kiutasították Magyarországról. 2013 májusában meglehetősen furcsa módon őrizetbe vették és minden indokolás nélkül kitoloncolták.

Elmondta, hogy a kutasítását a TEK javasolta, ugyanis azt közölték, hogy „valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent az ország nemzetbiztonságára”. Azt viszont senki nem közölte, hogy mi ez a súlyos veszély, mivel gyanúsítják, miért toloncolták ki. Ümit Hamit véleménye szerint a Kínai Kormány kérésére tették ezt, még azt sem tudva, hogy Ő már német állampolgár! Kína ugyanis nem szereti, ha az ujgur aktivisták megfogalmazzák a véleményüket bárhol a világban, ezért kérték az Orbán kormányt intézkedésre. Visszatérve a kiutasításra, nem is tudott részt venni a rendezvényen, melyre akkor 2013. májusában jött, na de nem csak Ő senki! Ugyanis a rendezvény megtartását megakadályozta a TEK! Hogy hogyan? Szétszedte a rendőrség, majd a katasztrófavédelem a szállodát, ahol megszálltak a kongresszusra érkezők (Ez egyébként az Attila Hotel volt) és nehogy azért mégis elmenjen valaki a Magyarok Házába, "véletlenül" bombariadó is volt!

Az ügy érdekessége, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság még 2013-ban kimondta, hogy Ümit Hamitot szabálytalanul utasították ki Magyarországról, ráadásul a beutazási tilalom is érvénytelen, mert rosszak a jogszabályi hivatkozások ráadásul a személyes adatait is össze-vissza írták le. Az ítélet kimondta ugyanis, hogy Ümit Hamitnak joga van megismerni az ellene hozott határozatok tartalmát. Egyébként addig ki sem utasíthatták volna, amíg nem láthatta, mi a magyar hatóságok baja vele. Na ezt azóta sem láthatta!

Ümit Hamit szívesen és barátságban fogyasztott el velünk egy kupica pálinkát és egy üveg sört, melyre Bárdosi Ferenc a hotel tulajdonosa hívott meg minket. Még ezen a napon dálután hazautazott Münchenbe.

Képek a találkozóról:

_____Vissza az oldal elejére_____

2016. június 11. pedagógus tüntetés.

Egyesületünk vezetősége és több tagja résztvett 2016. június 11.-én megtartott pedagógus tüntetésen. Ennek fő oka, hogy többen ilyen-olyan szinten tanítottunk, és értjük, megértjük a főállásban pedagógusként dolgozókat.

A rendezvényt a "Tanítanék Mozgalom" hirdette meg. 14 óra után pár perccel a Március 15. tér teljesen tele lett, mi ezres nagyságrendűnek becsűljük a résztvevők számát! Tekintsük át a programot:

Az Emmi közleményét kicsit szánalmasnak véljük, mely arra utal, hogy nem ismerik fel a problémát, a valós okot, hanem bűnbakokat igyekeznek keresni, akire rávetíthetik a saját rossz döntéseik árnyékát!

Íme a közlemény: "Különösen felháborító, hogy azok akarják mindig utcára vinni a pedagógusokat, akik rendszeresen elutasították a párbeszéd lehetőségét és a kormány meghívását a köznevelési kerekasztalhoz, amely a pedagógusokról és a gyermekekről szóló párbeszéd legeredményesebb fóruma" (no comment)

 • Egyértelmű és vitathatatlan, hogy az arra járó emberek és autósok nagy része egyetértett a tüntetőkkel, hiszen ennek vagy szóban vagy autódudával is hangot adtak. Ezért is el kellene gondolkodnia a kormánynak!
 • Fél három előtt elindult a tömeg, melynek élén Pukli István haladt
 • A menetben érdekes hangok hallatszódnak, többen skandálnak figyelemre méltó gondolatokat:
  "Nem tűrjük, hogy hülyének nézzenek minket."
  "Orbán takarodj!"
  "Megbuktatok!" stb.
 • Több táblán is olvasható, hogy "Üzenjük Orbánnak, hogy Ő is megértse", illetve "Balog Zolika űlj le, 1-es!" A tömegben sokan arról beszélgetnek, hogy meglehetősen nagyképű magatartás, hogy nem a magyar problákkal foglalkozik a miniszterelnök, hanem saját élvezetével, meccset nézni ment aaz EB-re. Biztos, hogy jelen szituációban ez a legjobb magatartás? Nagyon sokan úgy vélik, hogy ez egy arrogáns hatalmát és saját személyét túlértékelő attitűd, mely szégyenteljes!
 • Beszédet tartott többek között Gallóné és Pukli István is.
 • A rossz idő ellenére, hiszen esett az eső nem csökkent a tömeg.
 • 16 óra után lett vége a rendezvénynek, kezdett oszlani a tömeg.

A Fidesz reagált a tüntetésre, a tőle megszokott furcsa stílusban, mely arra enged következtetni, hogy nem értik a problémát:

A közlemény:

"A pedagógusok többsége mára felismerte, hogy csak fel akarják őket használni. Ugyanazok, akik ma utcára hívják a pedagógusokat, sorra visszautasították a párbeszédet a kormánnyal, a tárgyalások helyett politikai tüntetéseket és utcai akciókat szerveznek. A pedagógusok többsége azonban mára pontosan felismerte, hogy csak fel akarják őket használni. A baloldal kormányzása alatt mindig csak elvette a pénzt az oktatásból, eladósította és csaknem csődbe vitte az iskolákat fenntartó önkormányzatokat, több száz iskolát zártak be, és több ezer tanárt tettek az utcára."

Fényképek a rendezvényről

_____Vissza az oldal elejére_____

2016. májusi civil szervezeti találkozó Edinburgh városában

A rendezvény 2016. május 2.-án helyi idő szerint 10.00 órakor kezdődött az Egyesült Királyság Edinburgh városában, a The Royal Mile 80 High Street cím alatt. Sokan jelentek meg főként az Európai Unió országaiból, de érkeztek más európai országból is. Jelen volt jogi segítőnk dr. Winiefred Goldel PhD. valamint többek között a spanyol Asociación de Retiro képviselői. Németország részéről a meghívottakat Adette Scheite vezette. Az olasz civil szervezeteket Giaunluca Fiacci és társai képviselték. Meglehetősen sokan voltunk, így a nevek felsorolását, melyet nem is tudnánk könnyen megtenni, mellőzzük. A hozzászólások és az előadások közül a legérdekesebbeket ismertetjük.

A rendezvény hivatalos nyelve az angol volt, így aki nem beszélte a nyelvet tolmácsot hozott magával. Az előadások és a hozzászólások alatt végig hallani lehetett a kb. 4 tolmács folyamatos suttogását, de összességében ez nem zavart senkit. Meglepő volt, hogy milyen sokan beszélik az angol nyelvet, hiszen csak négy tolmács volt. A KNOÉ elnöke is angol nyelven tartotta meg előadását.

A rendezvényt, mint házigazda Leathan Chobbery a skót Humanism & Civil Society képviselője nyitotta meg, majd tartott egy kb. félórás megnyitó beszédet, melyben fontosnak vélte a nemzetközi kapcsolattartást, egymás segítését és végezetül ismertette a tervezett programot.

Program:

 • Megnyitót követően az első előadást a szintén skót Fraternal Associations and Civil Religion képviselője Mr. Laslie Bracket tartotta meg
 • Leathan Chobbery, mint levezető elnök átadta a szót a hozzászólóknak, kb. 8 hozzászólás volt ehhez, főként egyetértően támogatóan.
 • Következő előadó az olasz Gianluca Fiacci volt
 • 4 hozzászóló volt. A hozzászólások általánosságokat tartalmaztak.
 • Mr. Bracket, megköszönte a hozzászólásokat és közölte, hogy ebéd után folytatódik a rendezvény.
 • Ebéd után 14.30 órakor a KNOÉ elnöke kapott lehetőséget az előadásra.
 • Leathan Chobbery 16.20 órakor a május 2.-i napi értekezletet bezárta

2016. május 3.-i előadások:

 • Charlene Delanois a francia civil szervezet nevében tartott előadást
 • Josip Šakonovič, többek között, részletesen elemezte Horvátország menekült politikáját.
 • Daniel Frieden osztrák résztvevő is beszélt a menekültekkel összefüggő tevékenységről
 • Radu Călinescu romániai civil szervezetük nevében, részletesen taglalta, hogy a korrupció ellenes tevékenység nagyon komoly náluk
 • Leathan Chobbery a nemzetközi civil szervezeti szimpózium hivatalos részét május 3.-ai napját 14.56 órakor lezárta

2016. május 4.-i fórum

 • dr. Winiefred Goldel PhD. nyitotta meg a fórumot, és elsőként felkérte a KNOÉ elnökét Kuti Lászlót, hogy az előre egyeztetett témát vitaindítóként vesse fel.
 • Kuti László elsőként a magyar hatóságok „lebutításáról” beszélt. A rendőrség vonatkozásában részletesen kitért arra, hogy az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök külseje és öltözéke sem olyan, mely elvárható lenne egy intézkedő járőrtől. A fellépés, az állampolgár megszólítása, az intézkedések törvényessége, kulturáltsága erős kívánnivalót hagy maga után.
 • Hosszas beszélgetés alakult ki. A résztvevők mindegyike azt állította, hogy náluk a rendőrök felkészültek, a külsejük tekintélyt parancsoló
 • A rendezvény befejeződött. Kuti László minden egyes résztvevőt kért, hogy segítsenek abban, hogy a folyamatban lévő ügyünket az ő EP képviselőik segítsék, támogassák.

Részletes tájékoztatás a tagi felületen

_____Vissza az oldal elejére_____

Fényképek a rendezvényről

Liszt Ferenc repülőtér

Frankfurt Main Flughafen

Edinburgh Airport

Liszt Ferenc repülőtér

A repüló ablakából készített felvételek

2016. május 2. – 6. nemzetközi civilszervezeti szimpóziumon készített felvételek

Szabadidőnkben a híres Egyesült Királysági Pub-ban gyűjtöttük az információkat és tapasztalatot. Megkóstoltuk a "malt scotch whiskey-t" (skót maláta whiskey) és a híres "best of british ales-t" (legjobb britt sörök) Fergetes élmény volt!

A városnézéssel egybekötött séta úgyszintén nagy élmény volt. Érdekes, szép város, sokszínű és változatos. Több nemzetiségű ember él itt. Találkoztunk spanyol, ausztrál, lengyel, és arab emberekkel, akik nagyon barátságosak és kedvesek voltak.

_____Vissza az oldal elejére_____

2016. február 13. pedagógus tüntetés.

A tüntetéseken részt vettünk Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Dunaújvárosban és Miskolcon. Az idő nem kifejezetten kedvezett a tüntetésnek. Esett az eső, így a tér úgy nézett ki, mint egy nagyszabású esernyő vásár. Beszédek is elhangzottak. Mendrey László a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke üdvözölte a nagy tömeget, majd felolvasta az a sajtóban megjelent hírt, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a pedagógusok tiltakozását külső erők gerjesztik. Mendrey szerint tényleg egy külső erő gerjeszti: Orbán Viktor maga, aki nem érti, hogy az előre nem hátra van.

Úgy véljük, hogy meglehetősen érdekes, a Publicus Intézet közvélemény-kutatása. A tanárok által kezdeményezett tüntetéssorozatról tíz megkérdezettből kilenc hallott, és háromnegyedük összességében egyetért a követelésekkel. A követelések közül a válaszadók a diákok túlzott terhelését, az alacsony tanári fizetéseket, valamint a tankönyvválasztás szabadságának megszüntetését tartják a legnagyobb problémának. A megkérdezettek kétharmada szerint, ha a tanároknak sikerülne elérnie a céljaikat, összességében jobb lenne a hazai oktatás színvonala. Az oktatási rendszer állapotával a megkérdezettek több mint fele elégedetlen, és háromnegyedük szerint az elmúlt években ez romlott. A válaszadók szerint a jelenlegi állapotokért egyértelműen a kormány a felelős.

Fényképek a rendezvényről

_____Vissza az oldal elejére_____